
Marketing Strategieën die jij kunt kopiëren!
Als jij moe bent van het niet zien van verkopen en het gevoel hebt doellooste zijn in jouw marketing strategie dan is deze blog ideaal voor jou! In deze blog gaan we 4 belangrijke tips vrijgeven om een effectieve en natuurlijk geld verdienende marketing strategie te creëren.
Wat is een marketing strategie?
Mensen verwarren vaak de functie van marketingstrategieën met die van marketingplannen en marketingtactieken. Dus, laat ons de verwarring bij jou wegnemen. De functie van een marketingstrategie is om het doel te beschrijven waarom jij doet wat je voor jouw bedrijf doet. Anderzijds is het marketingplan “wat ga jij doen”, en de marketingtactiek “hoe ga je dit doen”.
Simpel genoeg, toch? Jij moet ze alle drie doen om succes te hebben, maar de eerste stap is het vaststellen van jouw eigen marketingstrategie, en daar gaat onze blog vandaag over.
Zonder een marketingstrategie heb je geen duidelijke focus waardoor je niet weet welke tactieken je moet gebruiken voor een effectieve marketingcampagne. Hierdoor zeggen wij altijd “Een strategie is de basis van alles”. Deze 4 belangrijke strategieën die we met jou gaan delen zullen jouw bedrijf helpen een effectief marketingplan op te stellen dat:
- Jouw verkoop kan verhogen
- Jouw ROI kan verhogen
- …en nog veel meer!
Laten we aan de slag gaan met deze geweldige marketing strategie tips!
1. Stel specifieke doelen
Beginnend met nummer één op onze lijst, wanneer jij een marketingstrategie creëert, moet je jouw doelen stellen voor wat jij wilt bereiken. Het stellen van doelen wordt niet alleen geadviseerd bij het creëren van een marketingstrategie, maar ook in het algemeen bij het opbouwen van jouw bedrijf.
Door de tijd te nemen om doelen te stellen voor jouw bedrijf, kun jij je meer specifiek focussen, zodat jij kunt plannen hoe je ze later kunt gaan bereiken. Het belangrijkste om te onthouden bij het stellen van doelen is dat je specifiek moet zijn. Dus, je wilt jezelf niet gewoon afvragen: “wat zijn mijn doelen?” en vage ideeën opschrijven. Je wilt het echt beperken naar bijvoorbeeld:
- Wat hoop jij te bereiken met jouw marketing?
- Welke statistieken wil je meten? wat is het dat jij wilt dat jouw publiek gaat doen?
Als je jezelf deze specifieke vragen niet stelt, zul je niet weten wat je later in je marketingtactieken moet doen. Met dit, wil je ook korte termijn en lange termijn doelen voor jouw marketing strategie creëren.
Dus, als een van jouw korte termijn doelen is om meer websiteverkeer te genereren, laat het daar dan niet bij. Word specifiek! Gebruik cijfers, tactieken en meer om jouw inspanningen te richten. Als jij het websiteverkeer snel wilt verhogen, schrijf dan op dat je het websiteverkeer met bijvoorbeeld 30% wilt verhogen binnen de komende 3-4 maanden met behulp van SEO. Zie je het verschil?
2. Stel specifieke doelen
De tweede stap op onze lijst van marketing strategie voorbeelden is het identificeren van jouw doelgroep. Het identificeren van je doelgroep is een van de belangrijkste stappen in een marketingstrategie, om jouw merk op te bouwen en de verkoop te verhogen.
Het begrijpen van jouw ideale klant is van vitaal belang voor de marketingstrategie. Het vertelt jouw namelijk precies op wie jij je richt en hoe jij jouw content en berichtgeving als gevolg daarvan moet creëren. Door dit te doen, kun je vragen beantwoorden als:
- Op welke platforms brengen mijn klanten tijd door?
- Wat voor prijzen zijn ze bereid te betalen?
- Wat zijn hun andere interesses?
- Wat zijn hun hobby’s?
- Wat motiveert hen om te kopen?
Door het beantwoorden van deze vragen krijg je duidelijk inzicht op jouw doelgroep.
2. Identificeer jouw concurrentie
De volgende stap is het identificeren van jouw concurrentie. Dit wordt traditioneel gedaan door middel van een concurrentieanalyse. Een concurrentie analyse vindt plaats wanneer jij de sterke en zwakke punten van jouw concurrenten beoordeelt. Iedereen is in de competitie van marketing voor een gedeeld publiek, dus is het belangrijk om te weten tegen welke bedrijven jij het opneemt.
Het identificeren van jouw concurrentie heeft vele voordelen. Het kan je bijvoorbeeld helpen te peilen welke strategieën of tactieken jouw concurrentie gebruikt, die jij vervolgens ook kunt gebruiken om jouw bedrijf te verbeteren. Of misschien is je iets opgevallen wat je concurrent niet goed doet, dus maak je aantekeningen om ervoor te zorgen dat je niet dezelfde fouten maakt.
Merk op dat er drie hoofdtypen concurrenten zijn:
a. Directe concurrenten
Dit zijn de bedrijven die hetzelfde product of dienst aanbieden en zich richten op dezelfde klantenbasis als jij. Zij zullen ook soortgelijke bedrijfsdoelstellingen en groeimodellen hebben als jij, waardoor zij rechtstreeks jouw concurrenten zijn.
Stel, jij hebt een visrestaurant. Jouw directe concurrentie zou het andere visrestaurant zijn dat twee straten verderop zit en hetzelfde soort voedsel verkoopt als jij.
b. Indirecte concurrenten
Indirecte concurrenten zijn bedrijven die hetzelfde doel of pijnpunt hebben dat ze proberen op te lossen voor jouw gedeelde doelgroep. Maar ze verkopen verschillende producten of diensten.
Als we het laatste voorbeeld gebruiken, zou jouw indirecte concurrent een sushirestaurant kunnen zijn. Dit is nog steeds jouw concurrent omdat jullie beiden het pijnpunt van jouw publiek wilt oplossen, namelijk honger hebben en hen een fijne plek om te dineren bieden.
c. Vervangende concurrenten
Deze concurrenten verkopen niet hetzelfde product als jouw en zitten niet in dezelfde branche. Maar mensen kunnen ervoor kiezen om hun geld te besteden aan hun product of dienst, in plaats van aan de jouwe. De vervangende concurrent van jouw visrestaurant kan iets zijn als de supermarkt of de slager op de hoek.
Door het maken van een concurrentie-analyse, wil je identificeren wat jouw concurrentievoordeel is. Hier, wil je de dingen die jouw bedrijf onderscheiden van jouw concurrentie identificeren.
- Hoe kun jij jezelf nu onderscheiden?
- Wat zijn de dingen die jouw concurrenten niet doen en die jij wel kunt doen?
- Wat maakt jouw bedrijf anders?
Dit zijn vaak lastige vragen die je niet 1,2,3 kunt beantwoorden. We raden hier ook altijd aan om dit met meerdere personen te bespreken. Op deze manier verkrijg je meerdere visies wat voor een top resultaat zorgt!
3. Kies het meest effectieve platform
Het laatste op onze lijst van marketing strategie voorbeelden, is het kiezen van de meest effectieve platforms om jouw bedrijf op te adverteren. Bij het maken van jouw marketing strategie, kies je platforms op basis van waar jouw doelgroep het grootste deel van hun tijd besteedt. Dit gebruik je dan in jouw voordeel.
Bijvoorbeeld, als jij al een aanzienlijke bestaande e-mail abonneelijst (of nog beter, een lijst met e-mails van jouw klanten) hebt. Dan zou Facebook Ads een effectief platform voor jou zijn om te gebruiken. De reden hiervoor is dat, in Facebook Ads, jij jouw gehele e-mail marketing lijst kunt uploaden naar Facebook om ofwel ze direct te retargeten en ze terug te brengen naar je website of een zogenaamde Lookalike Audience te maken.
Met een Lookalike Audience vindt Facebook nieuwe klanten om te targeten, die lijken op jouw bestaande klanten. Bijvoorbeeld, ons bureau hielp een eCommerce winkel met het verbeteren van hun:
- Sociale media reclame
- Hun advertentiebereik te vergroten
- Kwaliteit leads te beveiligen
Ben jij klaar om jouw marketingstrategie te bepalen? Neem dan contact met ons op!